به خاطر سپردن مصرف یک قرص یک بار در روز میتواند به اندازه کافی سخت باشد، حال اگر چندین مرتبه در روز دارو مصرف کنید این موضوع چالش برانگیز میشود مخصوصاً اگر چندین نوع داروی گوناگون مصرف کنید. دانشمندان دانشگاه ملی سنگاپور (NUS) برای آسانتر کردن کار، روشی جدید را توسعه دادهاند که با بکارگیری فناوری چاپ سهبعدی چندین دوز از داروهای گوناگون را در یک قرص با رهاسازی زمانبندی شده ادغام میکند.
پیش از هر چیز باید توجه داشت که پژوهشگران دیگر نیز پیشتر قرصهای سهبعدی با رهاسازی زمانبدی شده ساختهاند که توسط چاپگر سهبعدی و به صورت لایه لایه ساخته میشوند. بنا به گفته این دانشگاه قرصهایی که پیش از این ساخته شدهاند هم در قدرت دوز دارو و هم چگونگی توزیع مداوم دارو پس از مصرف دارای محدودیت هستند. روش دانشگاه ملی سنگاپور هیچکدام از این نقاط ضعف را ندارد و همچنین بکارگیری آن نسبتاً سریع و ارزان است.
نحوۀ کار این نوآوری به صورت زیر است (یا حداقل در محیط بالینی به صورت زیر عمل خواهد کرد):
پزشک نوع ، مقدار و تعداد دفعات مصرف دارو را در یک نرمافزار رایانهای تعیین میکند. این اطلاعات برای ساخت یک مدل رایانهای از قالبی چند شاخه مانند آنچه در تصویر بالا توسط یک موچین برداشته شده است استفاده میشود.
این مدل به یک چاپگر سهبعدی فرستاده میشود تا چارچوب این قالب ساخته شود، سپس داروها به صورت ترکیب شده با یک پلیمر مایع غیرسمی داخل چارچوب ریخته میشود تا دیوارههای قالب را تشکیل دهند. سپس این دیوارهها با پلیمر بیشتر ولی بدون دارو پوشانده میشوند.
پس از بلعیده شدن، لایه پلیمری محافظ بیرونی به تدریج از بین رفته و لایۀ زیرین حاوی دارو آشکار میشود. بسته به شکل قالب، بخشهای گوناگون آن در زمانهای مختلف آشکار شده و داروهای موجود را آزاد میکنند. برای مثال طرح پنج شاخه نشان داده شده در تصویر فوق، داروها را در پنج مرحلۀ زمانی مجزا رها خواهد ساخت و نیازی نیست که هر پنج شاخه حاوی دارویی یکسان باشند.
منبع: gizmag