واقعیت مجازی مغز انسان را فریب میدهد. با هدست قرار گرفته روی صورتتان میتوانید یک دایناسور همچون حیوان خانگی داشته باشید، از مناطق ممنوعه بازدید کنید یا حتی هراس بلعیده شدن توسط کوسه را تجربه کنید. به جز حوزۀ سرگرمی و اخبار، این رسانۀ دیداری همه جانبه، ثابت کرده ابزاری برجسته برای دانش و یادگیری نیز هست. بنا بر گزارش Road to VR، ناسا و شرکت سونی با هم بر روی یک نسخۀ نمایشی(demo) واقعیت مجازی Play Station به نام Mighty Morphenaut کار کردهاند که به کاربران اجازه میدهد نحوۀ کنترل ربات انساننما را در فضا تمرین کنند. این تجربه، محیط کار ربات را که در اصل یک فضاپیمای شبیهسازی شده است بازسازی میکند تا کاربر شیوۀ راهبری ربات انساننما را برای جابجایی موانع و انجام کارها از فاصلۀ ایمن بیاموزد.
کوششهای درازمدت ناسا برای ساخت ربات انساننمای چابک در اکتشافهای فضایی منجر به پیدایش Robonautها شد. Robonaut، یک ربات انساننمای طراحی شده برای یاری رسانی یا حتی جایگزینی انسان در فضا است. به گفتۀ تارنمای آنها دربارۀ Robonaut، «یکی از برتریهای ربات انساننما توانایی انجام کارهای آسان، تکراری یا حتی خطرناک در مکانهایی مانند ایستگاه فضایی بینالمللی است». با اینکه آژانس فضایی گامهای بلندی برای ساخت این ماشین و ارسال آن به ایستگاه فضایی بینالمللی برداشته است (Robonaut2 در سال ۲۰۱۱ با موفقیت به فضا پرتاب شد) همچنان کار بر روی روشهای کنترل از راهدور رباتهای انساننما را ادامه میدهد.
نسخۀ نمایشی Mighty Morphenaut روی دستگاه PS4 اجرا میشود و به کاربران اجازه میدهد هدست واقعیت مجازی پلی استیشن را برای نگاه به اطراف و گرفتن تصمیمات سریع بیدرنگ در محیط پیرامون ربات بکار گیرند. سپس ربات فرمان کنترلکنندههای حرکتی را برای تقلید حرکتهای کاربر دنبال میکند. در واقعیت به دلیل مسافت میان کاربر و ربات، تأخیر بین صدور و اجرای فرمانها اجتنابناپذیر است. گزارش اشاره میکند که این نسخۀ نمایشی تأخیرها را در نظر میگیرد و «دستان شبحی» را معرفی میکند که به فرامین کاربر واکنش نشان میدهد در حالی که حرکتهای ربات دیرتر این فرمانها را دنبال میکند. این ویژگی درک خطای حرکتها را برای کاربر آسانتر میکند اما بدون تمرین، تعامل با اجسام در حال پرواز روی یک شاتل فضایی میتواند چالش برانگیز باشد. ممکن است مدتی طول بکشد تا ربات انساننمای فضایی ناسا با دقت مطلوب کنترل شود اما فعلاً رسانۀ واقعیت مجازی میتواند یکی دو ترفند برای افزایش دقت به کاربران آموزش دهد.
منبع: Engadget