گروهی از پژوهشگران استرالیایی، یک چشم بیونیک ساختهاند که میتواند بینایی نابینایان را باز گرداند. اجرای این پروژه با نام “سامانه بینایی بیونیک Gennaris” به مدت ده سال به طول انجامیده است. سامانه Gennaris ، جایگزین اعصاب بینایی آسیب دیده خواهد شد و سیگنالها را از شبکیهی چشم به مرکز بینایی مغز منتقل میکند. این فناوری امید تازهای برای بازیابی حرکتی افراد فلج کامل نیز ایجاد میکند. برای آشنایی با جدیدترین فناوریهای کمکی با مجلهی فناوریهای توانافزا و پوشیدنی همراه باشید.
بیونیک (Bionics) به معنای الگوگیری از سامانهها، ساختارها و سازوکارهای طبیعت و موجودات زنده برای ابداع و اختراع، پدیدآوردن فناوری و حل مسائل فنی–مهندسی است.
Arthur Lowery استاد دانشکده برق و کامپیوتر دانشگاه موناش ملبورن استرالیا، درباره سامانه بیونیک بینایی Gennaris توضیح میدهد؛ این دستگاه، الگوی بینایی را با کمک ۱۷۲ لکهی نوری (فسفن) خلق میکند و اطلاعاتی از آنچه با چشم از محیط پیرامون مشاهده میشود، برای کاربر فراهم میکند. این اطلاعات، تمایز محیط داخل و محیط بیرون، تشخیص حضور افراد و اشیا در محیط اطراف کاربر را امکانپذیر میکند.
فُسفِن (phosphène) پدیدهای است که در آن احساس دیدن یک نور یا نمایان شدن لکههایی در میدان بینایی حتی در زمان بسته بودن چشم به وجود میآید.
سامانه بینایی بیونیک Gennaris
Gennaris از یک هدبند شامل دوربین و فرستنده بیسیم بهره میبرد. واحد پردازش مسئول تجزیه و تحلیل داده (data crunching) است. این درحالی است که مجموعهای از الکترودها در مغز کاشته شده است و سیگنالها را دریافت میکنند.
آیا سامانهی طراحی شده برای بازیابی بینایی چشم، نویدبخش مسیری جدید برای افراد با اختلالات عصبی غیر قابل درمان همچون افراد ناتوان حرکتی خواهد بود؟ پژوهشگران امید دارند بتوانند این سامانه را برای بازیابی حرکتی افراد با ناتوانی حرکتی تطبیق دهند.
آنها برای تولید نهایی این فناوری نوین در مقیاس جهانی، درخواست بودجه کردهاند. اگر ایمپلنت چشم بیونیک در آزمایش بالینی انسانی موفقیتآمیز باشد، پزشکان گروه بینایی موناش (MVG) به دنبال تاسیس یک شرکت تجاری تولید سامانهی ایمپلنت عصبی مغزی هستند آنها با تاسیس این شرکت میخواهند بینایی را به نابینایان بازگردانند و همچنین به بازیابی حرکت دستهای بیماران فلج کامل یا کوادریپلژی بپردازند.
سامانهی Gennaris در یک آزمایش بالینی حیوانی نیز آزمایش شده است. آرایهی الکترودها در مغز سه گوسفند پیوند شد و پس از ۲۷۰۰ ساعت تحریک الکترود، هیچ اثر منفی بر سلامتی آنها مشاهده نشد. زمان انجام نخستین آزمایش بالینی انسانی همچنان نامشخص است.
ایلان ماسک نیز از آزمایش یک ایمپلنت کوچک رابط مغزی در مغز خوک خبر داده بود. هدف هر دو پروژه، بازگرداندن بینایی نابینایان و بازیابی حرکتی افراد فلج است.
اگرچه سامانهی طراحی شده توسط پژوهشگران دانشگاه موناش به عنوان نخستین چشم بیونیک انسانی شناخته میشود، اما دانشمندان کالج پزشکی بیلورهوستون آمریکا نیز به تازگی ازبازیابی بینایی نابینایان با کمک یک ایملنت مغزی خبر دادهاند. شرکتکنندگان این پروژه توانستند شکل حروف را تشخیص دهند. نتیجهی این پژوهش در مجلهی Cell به چاپ رسیده است.
بیشتر بخوانیم:
>>ایمپلنت عصبی و مغزی چگونه کار می کند ؟
>>توسعه ایمپلنت مغزی بی سیم با توان مصرفی پایین؛ گامی موثر در پیشرفت پروتزهای کنترل شونده با ذهن
>>لباس ذهن خوان پانگولین میتواند به کنترل بیسیم و ذهنی اسکلت بیرونی منجر شود
منبع: futurism
«استفاده و بازنشر مطالب تنها با ذکر لینک منبع و نام (مجله فناوریهای توانافزا و پوشیدنی) مجاز است»