Carol Reiley در جشنوارۀ سازندگان (Maker Fair Bay Area 2015) دربارۀ نقش رباتها در زندگی آیندۀ ما و فناوری پزشکی و چگونگی تأثیر گذاری جامعه بر آیندۀ رباتیک سخن گفت. وی به عنوان یک دانشمند علوم رایانه و رباتیک که تجربۀ ۱۵ سال کار در این زمینه را دارد، بر روی کاربردهای متنوعی از دانش رباتیک برای کمک به انسانها کار کرده است.
دکتر Reiley در یکی از اسلایدهایش دربارۀ نقش رباتیک در کاهش عوارض جراحی صحبت کرد. شاید جراحی های آینده اصلاً نیازی به ایجاد شکاف بر روی اندامهای بیمار نداشته باشند و رباتهای جراح بتوانند از طریق روزنه های طبیعی بدن مانند دهان وارد بدن شده و عمل جراحی را انجام دهند. کوچک سازی رباتها باعث پدید آمدن دستگاههایی مانند Pillcam شده است. این دستگاه که یک دوربین ویدئویی قابل بلعیدن توسط بیمار است، میتواند بدون ایجاد خسارت به بدن از رودۀ وی تصویر برداری کند.
یکی دیگر از زمینههای تحقیقاتی جالب، تقویت ادوات حسی در لوازم جراحی است. مثلاً یک سامانۀ جراحی که به کرم شبتاب معروف است، رنگی را به بدن تزریق میکند که امکان تصویر برداری فلوئورسنت را فراهم میکند و به نوبۀ خود در تشخیص تومورها در جراحی مفید است. واقعیت مجازی نیز رفتهرفته راه خود را در حوزۀ پزشکی باز میکند و با ترکیب شدن با تصویر برداری داخلی، به جراحان امکان میدهد تا پشت پوست بیماران را مشاهده کنند.
دکتر Reiley بیرون از اتاق عمل نیز رباتها را به عنوان همراهان بیمار میبیند. این همراهان میتوانند زمان خوردن داروها را به بیماران یادآوری کنند، در ورزشهای هوازی به آنها کمک کنند یا حتی به عنوان وسیله های برای ویزیت بیماران از راه دور درآیند.
البته همۀ این فناوریهای تازه نیازمند صرف هزینههای بسیار زیاد هستند. در همین راستا و به منظور ایجاد امکان استفادۀ همگانی و تأثیر گذاری بیشتر با هزینۀ کمتر، دکتر Reiley بر روی پروژه های پزشکی کم هزینۀ خود انجام (do-it-yourself) کار میکند تا امکان استفادۀ تعداد بیشتری از مردم از فناوری فراهم شود. پیشتر دو پروژه از وی در همین زمینه در مجلۀ Make معرفی شده است. (+ و +)
دکتر Reiley برای تشویق دانش آموزان دوران راهنمایی و دبیرستان به رباتیک، مسابقهای طرح کرده است. در هفتمین سال برگزاری این مسابقه که John Hopkins Robo Challenge نام دارد بیش از هزار نفر شرکت کردهاند. این رقابتها به نحوی طراحی شده است تا دانش آموزان را به استفاده از دانش رباتیک برای حل مسائل پیچیده تشویق کنند. مسائلی مانند یافتن دانۀ انگور در ژله که مشابه با یافتن یک تومور در یک بافت نرم است.
دکتر Reiley در صحبتهای خود بر اهمیت علاقهمند کردن تعداد بیشتری از کودکان به فناوری تأکید کرد. بسیاری از کودکان (و بزرگسالان) تصور میکنند که کد نویسی و رباتیک تنها ویژۀ افراد نابغه است. این باور در دختران جوان شایعتر است چرا که تعداد زنانی که در حوزه های فنی نقش کلیدی دارند بسیار اندک است. ما اگر بخواهیم مسائل دشوار رباتیک را حل کنیم باید نسل بعدی مهندسان را تشویق کنیم و به آنها نشان دهیم که کد نویسی و ساختن رباتها تنها ویژۀ نابغه ها نیست بلکه هر کسی میتواند این کار را انجام دهد.
منبع: Make Magazine