سرطان و دیگر بیماریهای تحلیلی عصبی همچون آلزایمر و پارکینسون در صورت تشخیص زودهنگام، میتوانند بهتر درمان شوند. متأسفانه این کار همیشه امکانپذیر نیست چرا که نشانههای بیماری ممکن است تا زمانی که بیماری بسیار پیشرفت نکرده باشد ظاهر نشوند. برای کمک به برطرف کردن این مشکل، دانشمندان آزمایشگاه ملی نانوفناوری برزیل (LNNano) یک حسگر زیستی ساختهاند که قادر است به طور خاص مولکولهای مرتبط با انواع سرطان و بیماریهای عصبی را با سرعت تشخیص دهد.
این حسگر جدید که اساساً یک ترانزیستور ارگانیک تک لایه کاشته شده روی یک صفحۀ شیشهای است حاوی فرمی کاهش یافته از پپیتید (زنجیرۀ کوتاه اسیدهای آمینه، که پروتئینهای کوچک نیز نامیده میشوند) به نام گلوتاتیون (GSH) است. این ماده، هنگامی که در معرض آنزیم گلوتاتیون – S – ترانسفراز (GTS) مرتبط با آلزایمر، پارکینسون، سرطان سینه و تعدادی از بیماریهای دیگر واکنشی ایجاد میکند که توسط ترانزیستور تشخیص داده میشود.
Carlos Cesar Bof Bufon رئیس آزمایشگاه سامانهها و دستگاههای کاربردی LNNano گفت: «این نخستین بار است که فناوری ترانزیستور ارگانیک در تشخیص جفت GSH-GST که برای مثال در تشخیص بیماریهای تحلیل برندۀ عصبی مهم است بکار گرفته شده است. این دستگاه به لطف حساسیت نانومتری خود میتواند چنین مولکولهایی را حتی زمانی که سطح حضور آنها در مادۀ تحت آزمایش بسیار کم است تشخیص دهد. بسترهایی مانند این با استفاده از سامانههایی در مقیاس نانومتر برای تشخیص مولکوهای مورد نظر در تجزیه و تحلیل ماده، میتوانند برای تشخیص سریع، ایمن و نسبتاً ارزان بیماریهای پیچیده بکار گرفته شوند.»
این حسگرهای زیستی نانومتری افزون بر بسیار قابل حمل و ارزان بودن، در تشخیص مولکولهای خاص بسیار حساس هستند و به راحتی میتوانند برای تشخیص مواد دیگری همچون ذرات مرتبط با دیگر اشکال بیماری یا آلایندههای موجود در دیگر مواد تنظیم شوند. این کار به آسانی با جایگزین کردن پپتید تشخیص دهنده با انواع دیگر امکانپذیر است.
همچنین این پژوهشگران تلاش میکنند حسگرهای زیستی تجزیهپذیر مبتنی بر کاغذ از هزینهها بکاهند. از آنجا که کاغذ در حالت استاندارد عایق الکتریکی است، Bufon و گروهش با افزودن پلیمرهای رسانا به الیاف سلولزی کاغذ، راهی یافتهاند تا کاغذ را به یک رسانا تبدیل کنند که قادر است دادههای سنجش را انتقال دهد.
مقالۀ این پژوهش در مجلۀ Organic Electronics منتشر شده است.
منبع: gizmag