حس دوبارۀ اندامها با اتصال رشته‌های عصبی بدن به اندامهای مصنوعی

rewired-nerve-Rangger-0-640x423

دانشمندان اتریشی موفق به ساخت یک پای مصنوعی شده‌اند که احساس را به افراد قطع عضو شده باز می‌گرداند و همچنین احساس توهمی درد در اندامهای قطع شده را از بین می‌برد.
به گزارش AFP این اندام مصنوعی حسگرهایی دارد که به انتهای اعصاب اندام قطع شدۀ بیمار متصل می‌شود و بیمار را قادر می‌سازد تا حرکت کردن پای مصنوعی را مانند یک پای واقعی حس کند.
Wolfgang Rangger که یک معلول اتریشی و نخستین فردی است که این وسیله را امتحان کرده، می‌گوید: «با این دستگاه احساس می‌کنم پاهایم را دوباره به دست آورده‌ام و حس می‌کنم زندگی تازه‌ای را آغاز کرده‌ام.» او که سابقاً معلم بوده، در سال ۲۰۰۷ به دلیل حادثه‌ای که منجر به لخته شدن خون در پایش شد، پای خود را از دست داد. اکنون او به کمک این پای مصنوعی پیاده روی، دوچرخه سواری و کوهنوردی می‌کند. علاوه بر این، احساس موهومی درد در ناحیۀ پاها نیز دیگر به سراغ او نمی‌آید. این احساس به خاطر جستجوی مغز برای یافتن سیگنالهای اندام از دست رفته رخ می‌دهد.

artificial-limb-on-bike

این پای مصنوعی را پروفسور Hubert Egger در دانشگاه Linz ساخته است. او پیشتر بازویی مصنوعی ساخته بود که به کمک عصبهای حرکتی متصل شونده به اندام قطع شده، امکان کنترل بازو را به کمک ذهن بیمار می‌داد. اما این پای مصنوعی عکس بازو عمل می‌کند؛ به این ترتیب که اندام مصنوعی را به مغز متصل می‌کند.

شیوۀ کار این پای مصنوعی بدین صورت است: نخست با جراحی، انتهای عصبهای باقی‌مانده از اندام قطع شده به بافتی نزدیک به سطح ران منتقل شد. سپس شش حسگر در ناحیۀ کف پای مصنوعی نصب شد تا حس کردن حرکت و بافت سطوح را امکانپذیر کند. این حسگرها به محرکهای داخل بدنۀ اندام مصنوعی متصل شدند تا از این طریق به سطح انتهایی اندام قطع شده برسند. از این طریق احساسات به مغز بیمار منتقل شد.

artificial-limb-sensors

در این روش روند بهبود بیماران سریع است و هیچ گونه خطری برای سلامتی آن‌ها ندارد.
پروفسور Egger این اندام مصنوعی را در کنفرانسی در وین رونمایی کرد. این وسیله اکنون برای ساخت، هزینه ای حدود ۱۲ تا ۳۰ هزار دلار دارد. وی امیدوار است کمک سرمایه گذاران موجب بهبود فناوری به کار رفته در این وسیله و کاهش قیمت آن شود. در صورتی که امکان استفادۀ همگانی از این وسیله برای معلولین فراهم شود، می‌تواند اثر زیادی بر روی کیفیت زندگی آنان بگذارد؛ از جمله خلاصی از احساس موهومی داشتن اندام، تحرک بیشتر و بازگرداندن دوبارۀ احساس اندام از دست رفته.

منبع: PSFK

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *