تشخیص زودهنگام کلید نجات از سرطان روده است، ولی بیشتر نشانههای سرطان تا پیش از پیشرفت آن ظاهر نمیشود و کار را دشوار میکند. بدتر از آن، آزمایشهای تشخیصی موجود نسبتاً تهاجمی و آسیبزا هستند. دانشمندان روسی امیدوارند با فناوری زیست تراشهای که دادههای بهتر و دقیقتری را برای تجزیه و تحلیل جمعآوری میکند این روند را تغییر دهند. این دانشمندان گزارش دادند که روش جدید آنها نسبت به روشهای سنتی تشخیص سرطان روده برتری قابل توجهی دارد.
سرطان روده، که به عنوان سرطان رودۀ بزرگ هم شناخته میشود، سومین سرطان شایع در جهان و در رتبۀ چهارم کشندهترین نوع سرطان است. این بیماری قابل درمان است ولی نرخ نجات از این بیماری به طور چشمگیری با پیشرفت هر مرحله از آن کاهش مییابد. در روسیۀ نرخ بقای پنج ساله برای افراد مبتلاء به این بیماری تنها ۴۱ درصد است. در حالی که این نرخ برای ۲۲ کشور از سرتاسر جهان بین سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۹ بیشتر از ۶۰ درصد است.
در تلاش برای افزایش احتمال تشخیص زودهنگام، دانشمندان از چند مرکز پژوهشی روسی روشی نوین را ارائه کردهاند که قادر است آنتیبادیهایی را شناسایی کند که به طور خودکار در مراحل اولیۀ سرطان تولید شده و سلول یا بافتهایی خاص را هدف قرار داده و از بین میبرند.
این دانشمندان به طور خاص به آنتیبادی خودکار تولیدشده علیه گلیکانهای مرتبط با تومور، که ترکیباتی شیرین مثل کیتین و سلولز هستند علاقهمند هستند. گلیکانها برای ایجاد و حفظ سلولها و همچنین برقراری ارتباط میان آنها ضروریاند. گلیکانهای سرطانی این بیماری را در بدن گسترش میدهند و سامانۀ ایمنی بدن آنتیبادیهای خودکار خاصی را برای مبارزه با آنها تولید میکند.
این پژوهشگران زیست تراشههایی سهبعدی مبتنی بر هیدروژل را ساختهاند. این سلولهای سهبعدی که از ژلی خاص تشکیل شدهاند حاوی پروبهای مولکولی مورد نیاز برای جمعآوری داده از سرم خون هستند. با انتخاب ساختار سهبعدی به جای ساختار مسطح، آنها میتوانند به توزیع برابر پروبها و در نتیجه دادههای دقیقتر دست یابند.
آنها روش خود را روی ۱۲۹ نفر آزمایش کردند که ۳۳ نفر از آنها مبتلا به سرطان رودۀ بزرگ، ۲۷ نفر مبتلا به بیماری التهاب روده و بقیه افراد سالم بودند. روش زیست تراشه هیدروژل قادر بود سرطان رودۀ بزرگ را در ۹۵ درصد موارد تشخیص دهد در حالی که میزان موفقیت روشهای سنتی ۷۹ درصد بود.
دانشمندان امیدوارند روش جدید غربالگری و تشخیص زودهنگام زیست تراشه هیدروژل بتواند جایگزینی مطمئن و ارزانتر برای روشهای موجود از قبیل کولونوسکوپی باشد.
مقالۀ مشروح دربارۀ این پژوهش در مجلۀ Cancer Medicine منتشر شده است.
منبع: gizmag