گروهی از دانشمندان دانشگاه RMIT در استرالیا نخستین آزمایشهای یک کپسول هوشمند طراحی شده برای بهبود درک ما از گاز روده را انجام دادهاند. هم اکنون این کپسول با قابلیت اندازهگیری مقدار گاز موجود در روده، دانستههای ما را بهبود میبخشد و میتواند روزی به درمانهای هدفمند مختص بیمار منجر شود.
تصور میشود گاز روده در طیف گستردهای از مشکلها، از سندروم رودۀ تحریکپذیر (IBS) تا سرطان رودۀ بزرگ نقش داشته باشد. با این حال، به رغم اهمیت در نظر گرفته شده برای آن، ما درکی قوی از نقش آن در سلامت نداریم چرا که در حال حاضر راهی آسان برای اندازهگیری گازهای درون رودهها وجود ندارد.
برای بهبود دانستههای ما از این گازها، گروهی پژوهشی از دانشگاه RMIT روی یک کپسول هوشمند کار میکنند که میتواند دادهها را از داخل رودهها انتقال دهد. این کپسول از حسگر گاز، باتری، ریزپردازنده و فرستندۀ بیسیم تشکیل شده و به نحوی طراحی شده است که در مسیر خود در دستگاه گوارش اندازهگیری غلظت گازهای موردنظر را به یک گوشی هوشمند ارسال میکند.
نخستین بار در مارس سال گذشته دربارۀ این فناوری تازه شنیدیم ولی از آن زمان، این گروه آزمایشهای موفقی را روی دو گروه از خوکها انجام دادهاند. یک گروه از این خوکها با غذاهای با فیبر زیاد و گروه دیگر با رژیم با فیبر کم تغذیه شده بودند.
در حال حاضر نتایج این پژوهش درک ما از تأثیر فیبر بر رودهها را تغییر داده است. این گروه دریافت بر خلاف آنچه دانستههای کنونی ما پیشبینی میکرد، هیدروژن تولید شده در رژیم تغذیه با فیبر زیاد یک چهارم مقدار تولید شده در رژیم با فیبر کم است. همچنین این پژوهش نشان میدهد رژیم با فیبر زیاد مقدار بیشتری گاز متان در رودۀ بزرگ تولید میکند که به حبس دردناک گاز منجر میشود و با کاهش مقدار فیبر قابل پرهیز است.
با توجه به اینکه این نخستین استفاده از کپسولهای هوشمند و این واقعیت که یافتهها بسیار روشنگر بوده است نشانگر آیندهای روشن برای دستگاه است. این گروه باور دارد این کپسول در دراز مدت تاثیر بسیاری بر درمان خواهد داشت.
پروفسور کوروش کلانترزاده دانشمند رهبر پژوهش گفت:
«ما امیدواریم این فناوری در آیندۀ نزدیک پژوهشگران را قادر سازد داروها و رژیمهای غذایی شخصی را طراحی کنند که مشکلهای حوزۀ روده را به طور کارآمد هدف قرار دهد تا به میلیونها نفر در سرتاسر جهان که از اختلالها و بیماریهای دستگاه گوارش رنج میبرند کمک کند.»
پژوهشگران یافتههای خود را در مجلۀ Gastroenterology منتشر کرده اند.
منبع: gizmag.com