احتمالاً با پروژههای پژوهشی دربارۀ اسکلتهای بیرونی در آمریکا، اروپا و ژاپن آشنا هستید. آیا میدانستید که دانشگاههای کره جنوبی نیز سرگرم توسعۀ نمونههای اسکلت بیرونی خود هستند؟ فیلم زیر که خبرگزاری Ariang News در مارس ۲۰۱۵ آن را منتشر کرده است، آخرین دستاورد دانشگاه Sogang سئول کره جنوبی را نمایش میدهد. این دستگاه یک اسکلت بیرونی پایین تنه با زانو و مفصل ران فعال و مجهز به ۲۵ حسگر میباشد. دستگاه کاملاً انعطافپذیر بوده و کوچکترین مانعی برای حرکت پاها ایجاد نمیکند. در فیلم، به نظر میرسد که کاربر که فردی سالم است با پوشیدن دستگاه کاملاً راحت است.
ربات پوشیدنی بالا، نخستین پروژۀ اسکلت بیرونی انجام شده در دانشگاه Sogang و به دست استاد دانشگاه Kyung-Chul Kong نیست. فیلم زیر مربوط به سال ۲۰۱۱، پروژۀ پیشین دانشگاه را در محیطهای گوناگون نشان میدهد. مشخصۀ بارز این اسکلت بیرونی توانایی کنترل پشت آن است به طوری که کاربر میتواند اسکلت را رو به عقب یا جلو خم کند. در این طراحی دندههای کاهندۀ موتورهای الکتریکی که از نوع مارپیچی هستند با فنرهای پیچشی به قاب اسکلت بیرونی متصل شدهاند. در نتیجه، اتصال دو قطعۀ غیرکشسان با یک قطعۀ کشسان به یکدیگر، سازگاری سریعتر و مطمئنتر را بین ماشین و کاربر ایجاد میکند. برای اطلاعات بیشتر اینجا را ببینید:
Back-Drivability Recovery of a Full Lower Extremity Assistive Robot, Oct 2012, Byeonghun Na, Joonbum Bae, and Kyoungchul Kong, Sogang University and UNIST, pdf: BiRC Lab.
نوآوری دیگر کرهایها، دستگاه توانبخشی Walkbot برای اصلاح راه رفتن است. شیوۀ عملکرد و ظاهر اسکلت بیرونی Walkbot همانند رقیب سوئیسی خود Lokomat است که شرکت Hocoma آن را ساخته است.
خبرگزاری Arirang در مارس ۲۰۱۴ مروری کلی از رباتهای پوشیدنی کرهای منتشر کرد (فیلم زیر). این فیلم، در میان سایر دستگاههای پوشیدنی، ربات کمکی و توانبخشی پایین تنۀ موسسۀ علوم و فناوری کره (KIST) را برجسته مینماید. این وسیله که برای انجام وظایف به صورت خودکفا طراحی شده، از یک اسکلت بیرونی پا از زانو تا مچ و یک کوله پشتی شامل باتریها و کنترلکنندهها تشکیل شده است. با اینکه نمونۀ اولیۀ ساخته شده کمی بزرگ است طراحی تکهای قطعات آن، نهادهای تجاری را قادر میسازد تا کولهپشتیهایی با اندازههای متفاوت را به فروش برسانند که توان لازم برای مفاصلی خاص را با توجه به نیازهای فردی هر کاربر، تامین کند. برای مثال اگر بیماری از درد زانو در هنگام راه رفتن رنج میبرد میتواند قطعۀ کوله پشتی را همراه با قطعۀ زانو بند بخرد (به طور بالقوه میتواند قطعهای برای هر مفصل و کولهپشتیهای بزرگتر برای تامین توان لوازم جانبی بیشتر وجود داشته باشد).
اسکلت بیرونی دیگری که در فیلم بالا به صورت مختصر به آن پرداخته میشود، نسخهای جدیدتر از ربات اسکلت بیرونی مهارشده EXPOS ساختۀ دانشگاه Sogang است. این وسیله به جای داشتن اسکلت بیرونی توانبخشی که به یک قلاب، سامانۀ ریلی یا قاب چرخدار متصل شده باشد، مستقیماً به یک ربات چرخدار متصل شده است و با آن پشتیبانی میشود. ربات چرخدار، سامانۀ ربات-اسکلت بیرونی-انسان را پایدار نموده و به کاربر اجازه میدهد تا محلی در محدودۀ مرکز توانبخشی که قصد رفتن به آنجا را دارد انتخاب کند. افزون بر این، قطعات بزرگتر همچون باتریها و کنترلکنندهها میتوانند از اسکلت بیرونی جدا شده و به ربات انتقال یابند.
در طول چند سال گذشته، دانشگاههای کره جنوبی سرگرم توسعۀ انواع دستگاههای پوشیدنی بودهاند. تعجبی ندارد که غولهای تجاری کرهای، یعنی DAEWOO و Samsung نیز به دنبال توسعۀ اسکلت بیرونی تجاری خود هستند. در آیندۀ نزدیک باید منتظر دیدن تعداد بیشتری پروژۀ اسکلت بیرونی در کره جنوبی باشیم.
>> در همین زمینه: مروی بر اسکلتهای بیرونی کمک حرکتی و متن کامل چند مقالۀ پژوهشی
منبع: exoskeletonreport.com