ورزشکاران برتر، شایسته ابزار فوقالعاده
زمان زیادی از آغاز پارالمپیک نگذشته و ما شور و هیجان بسیاری داریم. با نگاهی به دستآوردهای لندن ۲۰۱۲ انتظار میرود در ریو شاهکارهای فیزیکی و باورنکردنی بیشتری دیده شود وشاهد شکسته شدن رکوردهای بیشتری باشیم.
نوآوری در بطن هر ورزشی است (نگاه کنید به: ابزارهای جالبی که در المپیکها دیدهایم) و پارالمپیک از این قاعده مستثنی نیست.
در اینجا ورزشکاران پارالمپیک را میبینید که فناوریهای جدید و هیجان انگیزی را اتخاذ کردهاند.
۱- زانوی ورزشی و تیغهای برای دویدن
احتمالاً امروزه یکی از جالبترین خلاقیتها و نوآوریها در امر ورزش، «تیغهی دویدن» است. از جمله ورزشکارانی که در پارالمپیک بریتانیا از این وسیله استفاده کردند: اندی لوئیس در ورزش سه گانه (تصویر بالا) و قهرمان دو سرعت جولی راجرز (نخستین تصویر) بودند که با استفاده از ابزارهای ساخته شده توسط شرکت Ottobock (سازنده رسمی پروتزهای پارالمپیک) در این رقابتها شرکت کردند.
هر دو تیغه از ۸۰ لایه فیبر کربنی (هر لایه نازک تر از موی انسان) ساخته شده و به زانوی ورزشی که دارای فناوری بالایی است متصل شده است.
این پروتز تنها برای ورزش توسعه یافته و به افراد قطع عضو از ناحیه زانو اجازه میدهد تا به نرمی بدوند.
۲- کلاه شنا با فناوری بالا
بسیاری از ورزشکاران مشکل بینایی دارند و برای ورزش نیاز به استفاده از راهنمای صوتی و یا فیزیکی دارند. شناگران تاکنون برای تشخیص مسیر حرکت در استخر متکی به میلههای فومی مخصوص بودند.
سامسونگ با همکاری کمیته پارالمپیک اسپانیا کلاه نابینا را توسعه داد. با استفاده از این کلاه مربیان میتوانند هشدارهای لرزشی را به ورزشکاران ارسال کنند و زمان چرخیدن در پایان خط را به آنها اعلام کنند.
۳- ابزار کربنی بدن
قهرمان بریتانیا، مگان جیلیا در پارالمپیک ریو یک وسیله ویژه از فیبر کربنی خواهد پوشید که به کفش متصل میشود. این وسیله به عنوان ارتز مچ پا (AFO) شناخته میشود و کمک میکند تا فشاری که دوچرخه سوار وارد میکند روی پدال توزیع شود. مگان امیدوار است امسال قهرمان شود و مدال را به خانه ببرد.
۴- صندلی چرخدار بیامو که در تونل باد آزمایش شده
بیامو که نامی شناخته شده برای اتومبیلهای لوکس است، یک نام تجاری جدید برای صندلی چرخدار مسابقه به ویژه برای تیم ایالات متحده آمریکا بوجود آورده است. این صندلیهای چرخدار در شرایط تونل باد آزمایش شده و دارای طراحی کاملاً پیشرفته و ساختمان، فرمان و ترمزی از جنس فیبر کربنی است.
باید ببینیم آیا آیرودینامیک این صندلی چرخدار تیم آمریکایی را در صدر قرار میدهد؟
۵- آموزش مسابقه صندلی چرخدار داخل سالن
هانا کاکرافت از مزایای انقلاب جدید در تجهیزات آموزشی بهره برده است. او قهرمان مسابقات ۲۰۱۲ لندن شد.
ورزشکاران بریتانیایی در رشته مسابقه صندلی چرخدار با سیستمهای BAE (در ارتباط با صنعت هوافضا) کار کردند. آنها تحت این سامانه آموزشی داخل سالن آموزش دیدند. طبق گزارش بیبیسی ورزشکاران با این سامانهی آموزشی و تلاش در موقعیتهای مختلف مشابه مسابقه توانستند به ۲۰% سرعت بیشتر دست پیدا کنند.
۶- محفظه مرتفع و تردمیل ضد جاذبه
بسیاری از انگلیسیها از این تردمیل و محفظه استفاده میکنند و مختص ورزشکاران پارالمپیک نیست.
دوندهها از این روش میتوانند هم در شرایط سبک و آسان برای کاهش آسیب و هم در سختترین شرایط آموزشها و تمرینها را انجام دهند.
سخنگوی مؤسسه انگلیسی ورزش به The Memo گفت: قطعاً ورزشکاران پارالمپیک به طور گسترده از این فناوری استفاده میکنند.
۷- پروتزهای چاپ سه بعدی
یکی دیگر از نوآوریهای هیجان انگیز ساخت Autodesk، شرکت طراحی نرمافزار در ایالات متحده، است که با دوچرخهسوار قهرمان آلمانی، دنیس شیندلر همکاری میکند. این ورزشکار پای مصنوعی چاپ سه بعدی از جنس پلی کربنات خواهد پوشید که در نوع خود خلاقانهترین پروتز خواهد بود.
طراح Autodesk، Paul Sohi میگوید: «ما قادر به ایجاد چنین وسیله بسیار سبک و آیرودینامیکی هستیم».
۸- ترفندهای دوچرخه سواری
دیگر ورزشکاران نیز از تجهیزات چاپ سه بعدی برای دوچرخه سواری استفاده میکنند. برای مثال شرکت رباتیک تیتان یک سپر کوچک برای دوچرخه سوار آمریکایی، بیلی لیستر که توانایی استفاده از بازوی چپ خود را پس از سکته مغزی از دست داده ساختند. او دریافت که دستش هنگام مسابقه به اطراف حرکت میکند و این موجب کم شدن سرعتش میشود اما با این سپر هوشمند آیرودینامیک میتواند دستش را در جای خود نگه دارد.
۹- ابزار جدید و بهبود یافته بوچیا
بوچیا ورزشی با صندلی چرخدار است (کمی شبیه بولینگ) که تکنیک و دقت ویژگی اصلی آن است. در حال حاضر یک پروژه صندلی منحصر به فرد در ریو برای کمک به بازیکنان و رسیدن آنها به پتانسیل کامل انجام میشود.
شرکت Ottobock نیز یک کوسن شیمیایی توسعه داده که می تواند توسط ورزشکاران با وزن ۵۰ تا ۲۵۰ کیلوگرم استفاده شود.
ما مشتاقانه منتظر دیدن این فناوریها هستیم.
پارالمپیک ریو ۲۰۱۶، از ۷ تا ۱۸ سپتامبر در ریودوژانیرو برزیل برگزار میشود.
منبع: The Memo