رشد مداوم چاپ سهبعدی تأثیر زیادی بر دنیای پزشکی دارد و دانشمندان این روش تولید را برای ساخت هرچیزی از قفس ستون فقرات تا یک پروتز فک بالا برای بیماری سرطانی بکار میگیرند. اکنون، در لهستان این روش برای ساخت دستگاهی سفارشی بکار گرفته شده است: یک ارتز چاپ سهبعدی سفارشی برای پوشیدن روی دست برای یک بیمار خاص.
این پروژۀ جدید روی ساخت یک ارتز توانبخشی برای کمک به بیماران مبتلا به فلج خفیف متمرکز است. این دستگاه پوشیدنی باید سبک و راحت باشد تا از آسیب رسیدن به زائدهای که به آن متصل است (در این مورد دست بیمار) جلوگیری شود. این پروژه توسط Eliza Wrobel از دانشگاه Wroclaw رهبری میشود و هدف آن کمک به مردی سی و سه ساله است که دستش دچار فلج خفیف بوده و قادر به دست گرفتن راکت تنیس برای انجام ورزش محبوبش نیست.
پژوهشگران برای برطرف کردن این مشکل، قالبی گچی از دست راست او ساختند و از این قالب برای ایجاد یک مدل سهبعدی با جزئیات استفاده کردند. سپس هنگام بکارگیری نرمافزار CAD برای طراحی راه حلی مکانیکی که مستقیماً نیازهای بیمار را هدف قرار داده بود از این مدل سهبعدی استفاده شد.
بزرگترین قطعۀ این ارتز چاپ سهبعدی سفارشی که غلاف نامیده میشود، به نحوی طراحی شده است که تقریباً سرتاسر مچ دست بیمار را بپوشاند، در حالی که قطعههای کوچکتر برای حمایت از انگشتان و تقلید از ساختار مفاصل در نظر گرفته شدهاند. یک مجموعه از سازوکارهای اهرمی قطعههای گوناگون را به یک اهرم در پشت دست متصل میکند که به ارتز اجازه میدهد بیمار را برای گرفتن اجسام کمک کند.
این طراحی از هفتاد قطعۀ گوناگون تشکیل شده است و روی چاپگر سهبعدی هیبریدی Zmorph با بکارگیری فیلامنتهای ABS با رنگهای متفاوت تولید شده است. اکثریت قریب به اتفاق قطعات از جمله پین کوچک مورد استفاده برای اتصال سامانۀ اهرم با استفاده از چاپگر سهبعدی ساخته شد.
به گفتۀ پژوهشگران، این ارتز به اندازۀ کافی قوی است تا توسط بیمار در فعالیتهای فیزیکی بکار گرفته شود. این تیم امیدوار است این چنین ارتزهای توانبخشی سهبعدی سفارشیساز به طور گستردهتری استفاده شده و به طور قابل توجهی زندگی بیماران را روز به روز بهبود بخشند.
منبع: gizmag