پیشرفت در مراقبتهای پزشکی و بهداشتی بدون پیشرفت فناوری ممکن نیست. آیندهی این علم اما تحت تاثیر فناوریهای خاصی قرار میگیرد که کیفیت درمانهای پیچیده را تعیین کرده و انواع درمان را سهولت میبخشد. برای آشنایی با این فناوریها با مجلهی فناوریهای توانافزا و پوشیدنی همراه باشید.
واقعیت مجازی و واقعیت افزوده
در حال حاضر واقعیت مجازی و واقعیت افزوده اهمیت خود را به صورت قابل توجهی در کاربردهای مختلف صنعت پزشکی نمایان کرده است. امروزه از این فناوری برای آموزش پزشکان از طریق شبیه سازی موقعیت های واقعی استفاده میشود.
همچنین واقعیت مجازی از پتانسیل بالایی برای کمک به درمان بیماران برخوردار است. مطالعات در سال گذشته نشان داده است که میتوان از این فناوری برای تغییر دادن کانون توجه بیمار از روی درد، با ایجاد تاثیرات مهیج، استفاده کرد. علاوه بر این میتوان از آن برای غلبه افراد بر فوبیا و درمان اختلالاتی مانند PTSD کمک گرفت.
نوآوریهایی مانند دستکش Teslasuit VR به فناوری واقعیت مجازی کمک میکند تا به عنوان یک روش درمانی و آموزشی در صنعت پزشکی، پرکارتر و موثرتر ظاهر شود.
تشخیص بیماری به وسیله گوشیهای هوشمند
دانشگاه واشنگتون یک برنامهی کاربردی به نام BiliScreen را برای گوشیهای هوشمند توسعه داده است که کاربران به کمک آن میتوانند از طریق عکس سلفی طیف گستردهای از بیماریها از جمله سرطان را تشخیص دهند.
نحوهی عملکرد این برنامهی کاربردی طبق گفتهی Alex Mariakakis، دانشجوی دکترای دانشکدهی علوم و مهندسی دانشگاه واشنگتن، اینگونه است که بر روی سفیدی چشم کاربر تمرکز میکند و چنانچه لکههای زردی در آن وجود داشته باشد، تشخیص میدهد. لکههای زردی از علائم اولیهی سرطان لوزالمعده است که با چشم غیر مسلح قابل تشخیص نیست.
اسکلت بیرونی برای کمک به افراد فلج
طی چند ماه اخیر، محققان خبری را فاش کردند که مردی فلج که از شانه به پایین بیحرکت است، مجددا توان راه رفتن و حرکت دادن اندامش را به کمک یک اسکلت بیرونی و یک ایمپلت درون مغزش بدست آورده است.
این یافتهها که در مجلهی The Lancet Neurology به چاپ رسیده، نشان میدهد که چگونه این مرد تحت یک آزمایش دوساله قرار گرفته و طی آن توانسته است به تدریج یک سیستم رباتیک را آموزش دهد تا افکارش را به عنوان سیگنالهایی برای حرکت تفسیر کند و اجازهی استفاده از اسکلت بیرونی را به بدهد.
رباتها، در قالب دستیاران سلامت
رباتهای دستیار سلامت میتوانند به صورت دائمی وضعیت سلامتی افراد یک خانواده را تحت نظر داشته باشند.
سامسونگ ربات دستیار سلامت، Bot Care را در نمایشگاه سالیانهی تجاری CES رونمایی کرد. این ربات قادر است صحبت کند، فشار خون را کنترل کند و سایر شاخصهای کلیدی سلامت را تحت نظر داشته باشد و در صورت لزوم قادر است به عنوان یک متخصص پزشکی به فرد بیمار مشاوره بدهد.
سامسونگ تنها شرکتی نیست که در حال توسعه رباتهای سلامتی است. شرکت Oz Robotics ربات خود با نام ZoraBots را برای ارائه خدمات درمانی توسعه داده است که این رباتها میتوانند به عنوان دستیاران سلامت وارد گروههای درمانی شوند.
درمان اختلالات مغزی به کمک رابط های رایانه ای
رابطهای رایانهای مغز (BCIs) از پتانسیل قابل توجهی برای ایجاد تغییر در صنعت پزشکی و سلامتی برخوردار هستند. ایلان ماسک یکی از بزرگترین طرفدران این رابطهای رایانهای است. او بنیان گذار شرکتهای Tesla، SpaceX و همچنین بنیانگذار یک شرکت در زمینهی رابطهای رایانهای مغز به نام Neuralink است.
این شرکت در سال گذشته اعلام کرد که عملکرد سامانهی آنها هزاران برابر بهتر از سامانههای موجود در بازار است.
شرکت Neuralink بر این باور است که در آینده رابطهای رایانهای، مغز کاربر را قادر میسازند تا رایانهها را به کمک ذهن خود کنترل کنند، تهدیدات هوش مصنوعی را کاهش دهند و به افراد در درک و درمان بهتر اختلالات مغزی کمک شایانی میکنند و تمام این کارها تنها با وارد کردن یک میکروچیپ درون مغز محقق میشود.
تکنولوژی با سرعتی باور نکردنی در حال تغییر دنیای بشر است و بدون شک حوزه ی مراقبتهای سلامتی و بهداشتی بیشترین بهره را از این تغییرات خواهد برد.
بیشتر بخوانیم:
ربات کمکی پیاده روی سالمندان KOMPAI
پیش بینی پیشرفت های علمی دنیا در ۲۰۲۰: از مهندسی زیستی تا رباتیک پوشیدنی (بخش نخست)
فناوری های مهم در آینده ی مراقبت های بهداشتی(بخش نخست)
منبع: منبع: interestingengineering
«استفاده و بازنشر مطالب تنها با ذکر لینک منبع و نام (مجله فناوریهای توانافزا و پوشیدنی) مجاز است»